A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése

A Cigánd-tiszakarádi árapasztó tározó átadása. Kattintson a képre a nagyobb méretű kép megjelenítéséhez!


A Cigánd-tiszakarádi árapasztó tározó átadása. Kattintson a képre a nagyobb méretű kép megjelenítéséhez!

A Cigánd-tiszakarádi árapasztó tározó átadása. Kattintson a képre a nagyobb méretű kép megjelenítéséhez!

A Vásárhelyi Terv továbbfejlesztése. Kattintson a képre a nagyobb méretű kép megjelenítéséhez!

A Vásárhelyi Terv továbbfejlesztése. Kattintson a képre a nagyobb méretű kép megjelenítéséhez!

A Vásárhelyi Terv továbbfejlesztése. Kattintson a képre a nagyobb méretű kép megjelenítéséhez!

A Vásárhelyi Terv továbbfejlesztése. Kattintson a képre a nagyobb méretű kép megjelenítéséhez!

A Vásárhelyi Terv alapkő letétele. Kattintson a képre a nagyobb méretű kép megjelenítéséhez!

A Vásárhelyi Terv továbbfejlesztése. Kattintson a képre a videofájl megnyitásához!

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése

A Cigánd-tiszakarádi árapasztó tározó átadása

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter 2008. november 14-én (pénteken), 11.00 órai kezdettel ünnepélyesen átadta a Vásárhelyi-terv keretén belül, az országban elsőként megépült Cigánd-tiszakarádi árapasztó tározót.

A Vásárhelyi-terv keretében most elkészült árapasztó tározó Magyarország egyik legnagyobb árvízvédelmi létesítménye, amely jelentős mértékben növeli a térségben élő mintegy 45 ezer ember árvízi biztonságát. A közel 25 négyzetkilométer alapterületű építmény 94 millió köbméter víz befogadására képes. A tározó a vízbeeresztés szelvényében 25 centiméterrel csökkentheti a tiszai árhullámok szintjét. A beruházás 16,5 milliárd forintba került, melynek felét a hazai költségvetés, felét a Nemzeti Fejlesztési Terv keretein belül az Európai Unió állta.

A Vásárhelyi-terv egyik fontos eleme, hogy rendkívüli árhullámok esetén a felesleges vízmennyiséget a Tisza mentén újonnan épített tározó-rendszerbe eresztik. A Cigándi és a Tiszaroffi mellett a tervek szerint 2013-ig további négy tározó épülhet meg uniós támogatással: a Hanyi-Tiszasülyi, a Nagykunsági, a Beregi és a Szamos-Kraszna közi. A 2013-ig elkészülő hullámtéri beavatkozásokkal és a hat tározóval a folyó teljes hazai hosszán mintegy 50-60 centiméteres árvízszint-csökkentés érhető majd el.

Kapcsolódó anyagok:

A Cigánd-tiszakarádi árapasztó tározó (wmv)
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr köszöntő levele
Elkészült a Vásárhelyi-terv első tározója (KvVM Sajtóiroda)

Átadásához közeledik Magyarország egyik legnagyobb vízügyi létesítménye

Végső fázisába lépett a Cigánd-Tiszakarádi árapasztó tározó. A közelmúltban ugyanis a helyükre emelték azokat a több tonna súlyú, másfél centiméter vastag, edzett acélból készült vízelzárókat - szaknyelven nyomottszegmens-táblákat -, amelyek legfontosabb elemei a létesítménynek. A tározó végleges átadására várhatóan az év végén kerül sor. A tározó teljes feltöltésével - amelyre a statisztikai számítások szerint 30-40 évente kerülhet sor - 25 centiméterrel csökkenthető a Tisza árvízi szintje. A csaknem 24 kilométer gátat magában foglaló létesítmény nem csupán az árvízvédelem szempontjából jelentős, hanem a tájhasználat megváltozását is ösztönözheti.

Cigándi Tájgazdálkodási és Árvízvédelmi Program Hírlevelek

A hírlevelek letölthetők pdf formátumban:

Hírlevél 5. szám

Hírlevél 4. szám

Hírlevél 3. szám

Hírlevél 2. szám

Hírlevél 1. szám

Indul a cigándi tározó építése

A munkaterületek 2005. szeptember 15-i átadásával kezdetét vette a cigánd-tiszakarádi víztározó építése. A Vásárhelyi-terv keretében 2006. végéig megvalósuló árapasztó tározó költsége 17 milliárd forint, a hatalmas beruházást az Európai Unió is támogatja. A tározó csökkenti az árhullámok nagyságát a Tisza felső szakaszán és megteremti a tájgazdálkodás új formáját is a térségben.

A cigándi árapasztó tározó

A Tisza évekkel ezelőtt megoldhatatlannak tűnő feladat elé állította a Bodrogköz lakosságát. Az egymást követő jelentős árvizek arra ösztönözték a kormányt, hogy növelni kell a folyó mentén élők biztonságát. Ezért született meg a Vásárhelyi-terv. A terv az árvízi védekezés mellett célul tűzte ki a helyi viszonyoknak jobban megfelelő tájgazdálkodás és a vizes élőhelyek összehangolását. A kormányhatározatban fontos szerepet kapott az életminőség javítása is. Ezért a Vásárhelyi-terv vidékfejlesztési, területrendezési, természetvédelmi feladatokat is megfogalmaz.

Cigánd: első a sorban

A tározók közül elsőként a cigánd-tiszakarádi árapasztó tározó épül meg. Ez annak köszönhető, hogy leginkább itt találkozott a helyi akarat és tenni akarás a társadalmi, ökológiai és tájgazdálkodási célkitűzésekkel. Cigánd és környéke ennek megfelelően a Vásárhelyi-terv mintaterületének számít.

A tervezett tározó a Bodrogközi ártéri öblözetben, Nagyrozvágy, Cigánd és Pácin közigazgatási területén épül. A tározó határait a Tisza felől a meglévő Zalkod-Zemplénagárdi árvízvédelmi töltés 300 méteres szakasza, valamint az új töltések alkotják. A tározót a Tiszakarádi-főcsatorna szeli ketté. A területen jelenleg rét, legelő, szántó, kis részben erdő, mocsár és út található.

Mi és hol épül?

A Cigánd, Pácin és Nagyrozvágy külterületén elvégzendő munkák során számtalan töltés, földút, vízbeeresztő és leeresztő csatorna készül. Lesz hullámvédő erdő és vadmenekítő domb, és megemelik a közutat is. A 2006. végéig tartó munkálatok során a gépek 2,1 millió köbméter földet mozgatnak meg, a kivitelezők 4.620 m3 vasbetont, 9.700 m2 kőburkolatot építenek be, 75.600 m2 aszfaltra és 63.000 m2 rézsűburkolatra lesz szükség. A száz méteres fesztávú, 12 méter széles vasbeton hídszerkezet mellett létesül két szivattyútelep is. A tározót művelésből kivont területen alakítják ki.

A munkálatok a 3804. jelű út átépítésével kezdődnek. A kisforgalmú út jelenleg keresztezi a vízbeeresztő csatornát. Másfél méterrel meg kell emelni ahhoz, hogy a tározó elárasztásakor ne kerüljön víz alá. A megépülő új útra azért van szükség, hogy a tározóépítők ne zavarják a helyi forgalmat. A csatorna fölött híd ível majd át.

A cigánd-tiszakarádi árapasztó tározóhoz kapcsolódva rendszeresen vízhez lehet majd juttatni a területet. Így a táj normális, évente és rendszeresen ismétlődő vízkörforgását lehet biztosítani. Ehhez azonban a környezettel és a természettel való sajátos, újszerű együttműködésre van szükség. A tájgazdálkodásba bevonandó területek nagysága 3.500 hektár. Erre a tározó keleti, mély fekvésű részén, a tározótól északra eső területen (a szlovák határig), illetve a Tiszakarádi-főcsatornától a Pácini-csatornáig fekvő területen lesz lehetőség. A mintaterületeken össze kell hangolni az árvizek adta lehetőségeket és a gazdálkodási igényeket.

A tájgazdálkodás lehetséges hasznai

A tározó és a vízszint

A tározó árvízvédelmi megnyitására kritikus vízszintemelkedés esetén kerülhet sor. A cigánd-tiszakarádi tározó átlagos vízmélysége (3,8 méter) azonban csak rendkívüli árvízi helyzetekben állhat elő. A "mesterséges tó" felülete ekkor 24,7 km2, a befogadott víz mennyisége: 94 millió m3. Az egy zsilipen átvezethető vízhozam percenként 30 m3.

A feltöltés után a vizet mindaddig vissza kell tartani, amíg az árhullám el nem vonul. A leürítés ezután kezdődhet. A tározó a vizsgálatok szerint 6-7 nap alatt tölthető fel, a leürítés másfél-két hónapot vesz igénybe. A korszerű tájgazdálkodás segíti a táj arculatának helyreállítását, ezzel több lesz a turisztikai lehetőség is, mindez pedig a vidék fejlődését segíti elő.

A cigánd-tiszakarádi árapasztó tározó növeli az árvízi biztonságot (mert a teljes program megvalósítása után hozzájárul, hogy a Tisza mentén a levonó jégmentes árvíz 1 méterrel csökkenjen), megteremti a jobb gazdálkodás lehetőségét (mert a jelenleginél biztonságosabb létfeltételeket biztosít), és segíti a természetvédelmet (mert a folyó medre és ártere között állandó, kétirányú vízmozgást biztosít).

Vásárhelyi-terv

Az Országgyűlés által tavaly májusban szentesített Vásárhelyi-terv a Tisza nagyvízi medrének átjárhatóságát szolgáló beruházásokból, valamint az árvízi vésztározók építéséből áll. Az idén összesen 22 helyen indulnak el a beruházások, 16 helyen pedig már most is folynak a munkák. A nagy hullámtéri beavatkozások közül a vezsenyi és a bivalytói a Közép-tiszai árhullámok lefolyását gyorsítja, a tivadari és a rakamazi pedig a Felső-Tisza árvízmentesítését szolgálja.

A Lónyay főcsatorna torkolati műtárgyának megépítése egymagában mintegy 100 kilométer gát építését váltja ki. Elindult az árvízvédelmi tározók építése is.

Az idén uniós forrásokkal együtt mintegy 18,6 milliárd forint áll rendelkezésre a Vásárhelyi-terv megvalósítására.

További információk a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése oldalon, a vízügyi honlapon.